Pagina in curs de actualizare...
Adoptii
REVENDICAREA
Câinii din adăpost pot fi revendicați pe baza declarației-angajament de revendicare.
Câinii fără stăpân pot fi revendicați pe toată perioada de staționare în adăposturile publice.
În perioada celor 14 zile lucrătoare de staționare a câinelui fără stăpân în adăpostul public, proprietarul care revendică are prioritate în fața persoanei care intenționează să adopte același câine, chiar și în cazul în care cererea de adopție este anterioară cererii de revendicare.
După expirarea primelor 7 zile lucrătoare de staționare a câinelui în adăpost, în cazul în care câinele nerevendicat a fost deja adoptat, proprietarul are dreptul să recupereze câinele de la adoptator dacă dovedește că a fost în imposibilitate de a introduce cererea de revendicare în primele 7 zile lucrătoare.
ADOPTIA
Alegerea câinelui potrivit pentru tine.
Adopția unui câine e una dintre cele mai incitante decizii pe care le vei lua vreodată – și una dintre cele mai importante! Ca înaintea oricărei decizii importante, e bine să-ți faci temele – înainte de a lua un pui, sau un caine asigură-te că alegi câinele potrivit pentru tine și stilul tău de viață.
Schimbarea căminului unui câine este o ocazie minunată de a întâmpina un nou membru al familiei și, în același timp, de a oferi unui animal o nouă șansă la o viață liniștită.
- Personalul adăpostului poate să te ajute să găsești animal de companie pe care îl cauți. Acesta va putea să îți arate câinii pe care îi au și pe care îi consideră adecvați.
- Când ai găsit prietenul blănos perfect pentru tine, anunță personalul.
Câinii din adăpost pot fi adoptați pe baza declarației-angajament de adopție.
Cererile de adopție se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, iar preluarea câinelui de către adoptator se poate face începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării câinelui în adăpost, dacă acesta nu a fost revendicat.
– copia cărţii de identitate a persoanei pe numele căreia se face adopţia;
– prezentarea de către adoptator a acordului asociațiilor de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini;
– prezentarea de către adoptator a dovezii spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor;
Orice persoană care deţine un animal de companie sau care are grijă de un animal de companie trebuie să fie responsabilă de sănătatea şi bunăstarea acestuia și trebuie să-i asigure toate condiţiile, îngrijirile şi atenţie în funcţie de specie şi rasă, în special:
a) să îi asigure, în cantitate suficientă, hrană şi apă;
b) să îi asigure posibilitatea de mişcare;
c) să ia măsurile necesare pentru a nu lăsa animalul să devină liber;
d) să îi asigure asistență medical-veterinară ori de câte ori este nevoie.
Încredinţarea câinilor spre revendicare şi adopţie se face numai după ce aceştia au fost consultaţi de către medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Câinii revendicaţi sau adoptaţi vor fi sterilizaţi, excepţie făcând câinii cu regim special, astfel cum sunt definiţi în normele metodologice de aplicare a O.U.G Nr.155 din 21 noiembrie 2001.